Spelen en Buitenspelen

De onderstaande blogartikelen bevatten onderzoek, feiten en opinies. U kunt artikelen kiezen door links op één van de trefwoorden te klikken.

Tags:

Archief:


Bericht uit de oertijd

Nederland staat – niet voor de eerste keer – voor een grootschalige bouwopgave: de NOVI-wijken komen er aan, met één miljoen woningen nog groter dan de VINEX....
Bij Ruimte voor de Jeugd gaan we dan meteen rechtop zitten: zou iemand er aan denken dat daar ook kinderen en jongeren komen te wonen? En dat die – ondanks alle beeldschermen, cito-trainingen, talentenprogramma’s en trampolinehallen – ook nog steeds gewoon lekker buiten willen spelen?

Verontrustend actueel
Wat daarvoor nodig is? Op het gevaar af voor oude zeur te worden uigemaakt, willen wij u graag wijzen op een geweldig boekje uit het jaar 1996, de oertijd inderdaad. Met de alleszeggende titel Landje Pik. “Op momenten dat ruimte schaars wordt, slaan economische belangen toe. Waar zijn de kinderen als er weinig te verdelen valt en er harde belangen zijn? (…) De grotemensenwereld pikt de kinderlandjes in.” lezen we in het voorwoord van staatssecretaris voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Erica Terpstra. Voor zo’n oeroud boekje klinkt dat toch verbazend – en verontrustend – actueel.

Speelweefsel

De rest van dat boekje is dat ook: verbazend actueel. En concreet. In 32 pagina’s doet auteur Dick Jansen glashelder en beeldend uit de doeken hoe het zit met kinderen en buiten spelen. Over de waarde van geïntegreerd spelen (middenin de samenleving), het belang van stoepen, heggetjes en achterpaden, de verschillende soorten spel die kinderen spelen. En een pleidooi voor een samenhangende aanpak: het maken van een speelweefsel. Hoe NOVI wilt u het hebben?

Een levendige stad

Natuurlijk. Sinds het verschijnen van dit boekje zijn we ruim twintig jaar verder. We zijn blijven schrijven aan handboeken, manifesten, tienpuntenplannen en wat niet al. Maar eigenlijk staat het allemaal in dit kleine boekje: “Een stad die ruimte biedt aan kinderen, is een stad waar het levendig is. Een levendige stad met kinderen die op straat spelen is een open stad. Een veilige stad. En de basis voor zo’n stad wordt gelegd in de woonbuurten.”

Nieuwsgierig? Landje Pik is te bestellen via www.speelruimte.nl/informatie. Benieuwd naar een moderne variant? Het Tienpuntenplan van Ruimte voor de Jeugd is te vinden op www.ruimtevoordejeugd.nl/wat-wij-doen.

Marian Schouten
Deze tekst is in BuitenSpelen 2019-1 verschenen

==== ISBN
Landje Pik ; speel-inclusieve inrichting en planning van woongebieden
Uitgave: Stichting SPEELRUIMTE (1996 ; 2e druk 2005)
Auteur: Dick Jansen ; ISBN 90 -9010 107-1 / 9090101071 ; isbn13: 9789090101071