Spelen en Buitenspelen

De onderstaande blogartikelen bevatten onderzoek, feiten en opinies. U kunt artikelen kiezen door links op één van de trefwoorden te klikken.

Spelen en Buitenspelen


Buitenspelen is eigenlijk ongelooflijk belangrijk voor de brede ontwikkeling van kinderen. Brede ontwikkeling waar je je hele latere leven wat aan hebt.
Tegenwoordig zitten kinderen te veel, zijn ze lichamelijk inactief met spelletjes achter schermen. Zo ontwikkelen ze onvoldoende motorische vaardigheden. Balanceren, springen, hinkelen, klimmen, val opvangen en andere basale vaardigheden worden minder goed ontwikkeld dan pakweg twintig jaar geleden. Op lange termijn levert dat de maatschappij risico's op.  Het zijn nu juist dezelfde risico's die de maatschappij op dit moment wil voorkomen. Kinderen mogen niet meer in bomen klimmen. Mogen niet meer vallen. Worden omgeven met maatregelen om ongevallen uit te bannen. Maar daarmee verdwijnt de oefening die kinderen nodig hebben om met risico's te leren omgaan. Die oefening heet: "spelen". En waar kun je beter vrij spelen dan buiten? Naast het verwerven van motorische vaardigheden levert buitenspelen nog tal van andere voordelen op. Omgaan met anderen, teamgeest, winnen en verliezen, gezondheid, goed slapen, uitgerust op school beginnen, groeien naar zelfstandigheid en ontwikkeling zelfbeeld en zelfvertrouwen.