Het speelplekje om de hoek.


De kindvriendelijke woonplaats of stad bestaat uit een speelweefsel met speelplekjes. Voor kinderen een paradijs om te spelen. Als ouder weet je waar je kind uithangt. Maar is zo'n speelplek nu de plek waar je lekker kan spelen. Kinderen spelen meer rond de toestellen dan er op. Hoe vaak zie je niet de resten van "aanbouwsels" overblijfselen van een"picknick" in het nabij gelegen bosje. Takken die van her worden gesleept. Ondergronden die worden vergraven. En hoe speelde je zelf vroeger?

Speelplekken moeten fantasie prikkelend werken. Toestellen zijn daarbij de meerpaal waar je afspreekt..., een baken naar de ouders toe, daar ga ik spelen...
Getekende adviezen voor speelplekken in de openbare ruimte kunnen meer zijn dan een verzameling van toestellen. De bespeelbare ruimte rond de toestellen, de avontuur uitlokkende ingrediënten en de fantasie prikkelende aanleidingen, geven het kind die ruimte die wij zelf vroeger logisch vonden om te spelen. Waar en met wat speelde jij.......?

Getekende adviezen, voor de openbare ruimte, spelen in op de potenties van die ruimte en is per plek verschillend. Het is mogelijk een speciale plek te ontwerpen of in het bestaande speelweefsel de mazen in het web te dichten. Hierdoor ontstaat er een vernieuwde speelimpuls voor het hele weefsel.

Het beste getekende advies ontstaat door nauwe interdisciplinaire samenwerking tijdens het ontwerpproces. Waarbij zowel ambtenaren, ouders als zeker kinderen betrokken kunnen worden. De grenzen van mogelijkheden, het inschatten van risico's, verantwoordelijkheden en veiligheid aspecten komen dan uitgebreid aan de orde.

Buitenspelen kan en moet weer spannend zijn...